Gå til hovedinnhold

Kan jeg legge inn fiberkabelen selv (mest for Telenor kunder)?

Noen kunder ønsker å legge inn fiberkabelen selv (til dit du vil ha inntaket, jeg kommer selvsagt og skjøter og gjør ferdig installasjonen for deg). Dette er helt greit, men det er noen ting du må huske:

  • Ikke klipp fiberkabelen! Uansett om den er en halv kilometer lang, la meg klippe kabelen, ellers er det fort at den blir for kort til å skjøtes der du vil ha inntaket. Når en skjøter fiber trenger man mye mer kabel enn ved kobling av f.eks. vanlig strømledning.
  • Finn et mer eller mindre skjult sted du kan legge en liten kveil med kabel. Jeg trekker sjelden fiberen rett inn uten å ha litt ekstra kabel liggende et sted, just in case. Som regel legger jeg den på et kryploft eller en kjeller (kabelen går inn gjennom veggen, legges i en kveil på innsiden, og så ut igjen), inne i et utstyrsskap eller teknisk rom dersom dette finnes, eller hvis ingen andre muligheter finnes fester jeg gjerne en liten kveil under takutstikket, eller under kledningen. Ofte tar jeg kabelen inn på et skjult sted (kjeller, loft, kott), legger en kveil der, og så videre til der den skal inn.
  • fiberinntaksboksen til Telenor uten lokk
  • Husk at jeg trenger en drøy meter fiberkabel liggende løst der kontakten skal stå dersom inntaket er ved gulvet, mer hvis den er høyere opp på veggen, da fiberspleiseren må stå på gulvet (eller et bord) når jeg skjøter, og det skal ligge en god kveil med avmantlet fiber inne i inntaksboksen. Som regel skjøter jeg fiberen, fester fiberen som kommer utenfra i inntaksboksen (som du ser med grønn strips på bildet), og trekker så tilbake kabelen gjennom hullet den kom inn i slik at den ligger pent og minst mulig synlig, og klamrer deretter kabelen tilbake til det stedet jeg kan legge en liten kveil. Det er også mulig å gå gjennom veggen på et sted, og legge inntaksboksen en meter eller to bortenfor. Jeg kan da skjøte først, så klamre kabelen langs lista og legge inntaksboksen der en ender opp - men det ser mye finere ut når en trekker tilbake kabelen slik at bare et par cm er synlig.
  • Ingen skarpe bøyer...
  • Pass på å ikke bøye kabelen for krapt. Den er ganske stiv og vanskelig å legge fint rundt hjørner og inn i hull i veggen. Bøyer med en radius på mindre enn 5 cm bør ikke forekomme, da det er sjanse for å knekke kabelen.
  • Jeg anbefaler ikke å bore gjennom tak og gulv, med mindre den siden du borer mot er uinnredet kjeller eller kryploft, da dette sjeldent blir pent. Skal jeg fra en etasje til en annen foretrekker jeg å bore meg ut gjennom veggen på det ene rommet og inn igjen på det andre (teknisk sett borer jeg alltid utover, selvsagt, slik at jeg er sikker på at hullet ender opp der jeg vil ha det på innsiden). Men hvor du borer deg gjennom er selvsagt opp til deg, da det kun har estetisk betydning.
  • Tenk litt på hvor du vil ha routeren. Ofte gir det bedre trådløst signal i hele boligen om den er ca midt i huset, men ofte er det ikke ønskelig å trekke fiberkabelen (og evt. nettverkskabler) langs lister inne i huset av estetiske og praktisk grunner. Og der du plasserer routeren er også der alle evt. kabler til andre uttak (TV, PC, trådløst aksesspunkt etc.) vil gå fra, så det er best at dette er på et sted som er enkelt å komme til og der kablene ikke er skjemmende. I hus med åpent anlegg (alle kabler går utenpå veggen, ikke i rør inne i veggen) er det best å plassere routeren på en yttervegg, slik at en bare kan bore gjennom veggen for å trekke nettverkskabler til andre steder. Routeren står som regel på samme sted som fiberinntaksboksen og ONT'en, men den trenger ikke det. Det går en nettverkskabel mellom ONT'en og routeren, så det er fullt mulig å plassere routeren et annet sted. Merk at ONT trenger strøm og kan ikke stå i en kald kjeller etter på et kaldt loft. ONT'en må stå rett ved siden av fiberinntaksboksen, da patchekabelen (tynn hvit kabel med grønne plugger på bildet under) er ganske kort. Denne kabelen er en fiberkabel og må behandles med forsiktighet, og ikke ha skarpe bøyer, da dette kan redusere signalkvaliteten eller knekke kabelen.





Typisk løsning der fiberkabelen (sort kabel under på venstresiden av den høyre boksen) kommer gjennom ytterveggen inn til rommet der fiberinntaksboksen (til høyre) og ONT* (til venstre) skal stå.
Her hadde jeg en drøy meter fiberkabel for mye mens jeg skjøtet. Etter skjøten var ferdig ble denne overflødige kabelen trukket tilbake gjennom hullet slik at bare en liten bit er synlig under inntaksboksen.

* ONT = Optical Network Terminal - den boksen som konverterer lyssignalet i fiberen til vanlig nettverkssignal [TCP/IP over CAT6 eller CAT5E med RJ45 plugger]
PS: Beklager sponet på gulvet - det blir slik etter man borer et hull...

Her kommer fiberkabelen i et rør utenfra og ned i et teknisk skap. Legg merke til at jeg ikke lar fiberkabelen gå rett inn i inntaksboksen, men heller en stor runde (som siden blir lagt i en liten kveil inne i skapet) før den går ned i inntaksboksen oppe til høyre. Dette muliggjør senere service uten å måtte bytte hele kabelen..

Kommentarer