Gå til hovedinnhold

Igangsetting av Internet, WiFi og TV for Tinn Energi og Fiber fritidskunder Gaustablikk

Hvordan sette i gang nett (og TV, om du har bestilt det) for fritidskunder i Gaustablikk 2022

VIKTIG: Har du problemer?
Se avsnittet "Problemer?" nederst på siden.

Dette gjelder:
Kvitåvatnvegen fra nr 466 og oppover inkl. Gaustatunet og Kvitåvatn Hyttesameie
Kvitåvatnlia
Kvitåvatnstubben
Soria-Moria
Staulsvegen
Krosshovdvegen
Langetjønnvegen
Langetjønnstubben
Vatnedalsvegen

Oppkobling

Alle som har fått installert skal nå ha signal.
Når du kobler inn kontakten slik at hjemmesentralen får strøm vil det ta 2-3 minutter før du kan se om du har signal eller ikke.

OBS

Det er ikke nødvendig å si fra at du ikke har signal dersom du ikke har fått melding om at du skal ha signal. Hvis du ikke har fått en slik melding fra oss er det ikke mulig å få signal ennå, da linja frem til hytta ikke er ferdig.

Skal du ikke opp der før i desember eller senere?

Dersom du ikke skal opp til hytta eller leilgiheten frem til slutten av november, bare svar på emailen eller SMS'en vi sendte ut så kan vi låse oss inn og koble på (dersom du allerede har gitt oss tilgang til nøkkel).

Terminologi

Hjemmesentral: boksen som er montert på veggen, der fiber går inn og nettverkskabel kan kobles til. Teknisk sett er dette en ONT ("fiber-modem") og router, men de fleste er vant med at uttrykket "router" brukes for trådløse routere. Dette er derimot en kablet router uten WiFi. For å få WiFi (trådløst nett) må du koble til et WiFi aksesspunkt med nettverkskabel.
Wifi Aksesspunkt: En WiFi-sender (dings som gir deg trådløst nett). Denne kobles til hjemmesentralen med en nettverkskabel, enten rett inn i en av de gule kontaktene under, eller i en nettverkskontakt på veggen - om du har fått lagt opp egen kabel til et annet sted enn der hjemmesentralen står.
Router: En boks som får Internet-forbindelse fra et modem (eller ONT) og som kan gi kablet og/eller trådløst nett. Da hjemmesentralen allerede er en router trenger du ikke en router til, men heller et WiFi aksesspunkt. Med det sagt, en router vil også fungere.
ONT: Optical Network Terminal. Denne er innebygget som en del av hjemmesentralen, men hos en del andre leverandører er den en egen boks, ofte (feilaktig) kalt "fibermodem".
Dekoder: En boks som plasseres ved TV'en som koblet til hjemmesentralen med nettverkskabel og TV'en med HDMI-kanalen. Denne gir deg "lineær-TV" (vanlige TV-kanaler).

Hjemmesentral

"Hjemmesentral" er det vi kaller boksen som fiberen kommer inn i, og som gir kablet nett ut.

Det er brukt to typer hjemmesentraler:

CTS FRG-3105

Denne hjemmesentralen har ikke signal.
Det lyser grønt på to de to lysene til venstre, men ingen andre lys.
Om du har fått Email eller SMS om at du skal ha signal og dette er tilfelle hos deg, ta kontakt med kundeservice - se nederst på siden. Skriv at du har CTS og hvilke lamper som lyser.


Denne hjemmesentralen har signal. Dette er indikert med lyset helt til høyre (WAN). Dersom din hjemmesentral har lys til høyre kan du koble til WiFi aksesspunt (med nettverkskabel) og få nett.
Denne hjemmesentralen er også tilkoblet en nettverkskabel i LAN port 1. Du kan se dette ved at det er et lys på en av de fire lampene til høyre for de to grønne (LAN1-4). Alle disse er like - det spiller ikke noen rolle hvilken som brukes - med et unntak (dersom du har TV-dekoder må en port reserveres til denne, noe kundeservice gjør for deg).

Her kan du se hvordan den ser ut under, noe som kan være litt vanskelig når den henger på veggen. De fire gule nettvekskontaktene kan brukes til tilkobling av forskjellig utstyr. Den røde brukes ikke.
OBS: den lille hvite knappen er av/på-knappen.
Om det kun er lys på lampen helt til venstre
, er av/på knappen ikke trykket inn.
Om det ikke er lys i det hele tatt, er ikke strømkontakten plugget inn, eller den er plugget inn et sted som ikke har strømmen slått på.

FiberTwist P3410B


Det er tre lamper på denne, men kun de to til venstre er i bruk.
Om det er grønt lys på begge lampene til venstre er alt i orden. Du kan da koble til Wifi aksesspunkt og annet utstyr på nettverksuttakene under.
Det kan ta en stund (15min?) før den er ferdig med å starte opp og hente oppdateringer første gang den settes i gang, så om du nettopp har slått den på, la den stå litt. Om den ikke lyser som den skal, se avsnittet "Problemer?" helt nederst.

WiFi aksesspunkt

Nokia Beacon 2

Tinn Energi og Fiber tilbyr Nokia Beacon 2 aksesspunkter til kundene sine, men du kan også bruke ditt eget trådløse utstyr om du foretrekker dette.
Kabel fra strømadapter kobles inn i den runde porten nederst.
Nettverkskabelen fra hjemmesentralen kobles inn i den blå nettverkskontakten.
Dersom du trenger å koble til andre enheter (PC, TV, etc) der aksesspunktet står kan du koble dette til den gule porten.
Vær obs på at TV dekoder fra Tinn Energi ikke kan kobles til her, den må kobles rett i hjemmesentralen på den porten som kundeservice har dedikert til denne (snakk med kundeservice om dette).

Slik ser Nokia aksesspunktet ut under.
Legg merke til den lille bryteren neders i bildet. Den må stå i grønn stilling.

Når Nokia aksesspunktet har signal og fungerer som den skal vil den lyse blått.
Du kan da koble deg til nettverket. Det står en SSID og passord under, men dette skal ikke brukes dersom nettverket allerede har blitt oppdatert til et som starter med "Tinn-". Dvs. det kan brukes, men i det øyeblikket den oppdager at den er på Tinn Energi sitt nett vil den bli resatt med ny SSID og passord. Pr i dag er det kun kunder med CTS hjemmesentral som vil få et nett som starter med "Tinn-". De som har FiberTwist kan bruke det som starter med "Nokia-".

SSID (nettverknavn) og passord for nettet som starter med "Tinn-" skal du ha fått på SMS fra Tinn Energi og Fiber. Det er dette du velger under trådløse nett på telefonenen eller PC'en. Det består av "Tinn-" pluss noen tall. Dersom du ikke har fått nettverksnavn og passord, eller du ønsker å endre det kan du ta kontakt med Tinn Energi og Fiber's kundeservice.

Dersom du har signal på hjemmesentralen og blått lys på Nokia aksesspunktet skal du kunne koble deg til. Om det ikke er tilfellet bør du ta kontakt med Tinn Energi og Fiber's kundeservice.

Andre WiFi aksesspunkter

Dersom du har kjøpt et annet aksesspunkt (eller bruker en trådløs router - som også er mulig, selv om det er unødvendig da hjemmesentralen allerede er en router) må du sjekke brukermanualen eller spørre der du kjøpte denne om du har problemer.
Det er så mange forskjellig merker og modeller at verken vi eller kundeservice kan hjelpe med oppkobling av denne.
Jeg anbefaler å ta med en PC og koble denne med nettverkskabel rett i hjemmesentralen og teste dette først. Du kan da forsikre deg at alt fungerer før du begynner å konfigurere WiFi aksesspunkt.

TV-løsning (dekoder)

Du kan hente dekoder hos Tinn Energi og Fiber slik at du har det du trenger. Merk at inntil videre er det kun en dekoder pr kunde, da det er mangel på disse. Tror Tinn Energi fikk tak i de siste som var tilgjengelige i Europa...
Noen har fått utlevert en dekoder av typen VIP-1113M. Denne vil dessverre ikke virke før en gang i første kvartal 2023. Du kan beholde den inntil da eller levere den tilbake senere.
Den riktige dekoderen heter VIP-1113.
For å få TV gjennom dekoderen må du ringe Tinn Energi og Fiber kundeservice - 35080945 - de må gjøre noe med hjemmesentralen for å få den til å virke (for de teknisk interesserte: sette porten den er koblet i i bridge mode). Sett kabelen til TV-dekoder helst i port 4, men om det er vanskelig å se er det ikke noe problem om den står i en annen port. Bare pass på at den ikke står i den røde kontakten i CTS hjemmesentral, da dette ikke vil virke - kun gule kontakter kan brukes.
Dekoder for fritidskunder må kobles rett i hjemmesentralen, den fungerer ikke om det står en router (eller aksesspunkt som også fungerer som router, slik som Nokia Beacon 2) mellom. Dersom du vil bruke en kabel som går fra hjemmsentral til TV for både dekoder ok WiFi aksesspunkt (eller noe annet) kan du sette en switch (en hvilken som helst gigabit switch) mellom. Du vil også trenge noen korte nettverkskabler (CAT6 patchekabler).
Tinn Energi har andre TV-løsninger også, bare ta kontakt med dem for mer informasjon.



De to typene hjemmesentraler som brukes


Problemer?

Internet-forbindelse

Sjekk først at hjemmesentral og evt. WiFi aksesspunkt er koblet opp

Se avsnittet over for hjemmesentral og WiFi aksesspunkt og verifiser at alle lamper lyser som de skal.

Ingenting lyser på hjemmesentralen

Hjemmesentralen er ikke koblet til strøm. Sjekk om det er strøm i stikkontakten ved å koble noe annet som du vet virker til den. Vær obs på at FiberTwist kan være helt uten lys en kort periode under oppstart.

CTS hjemmesentral har kun et lys helt til venstre

Om du har CTS hjemmesentral (se bilder over), og kun power lyser, forsikre deg at bryteren er på (trykket inn). Du finner denne til høyre for strømkontakten - under på venstre side av hjemmesentralen.

FiberTwist hjemmesentral har kun et lys helt til venstre

Om du har FiberTwist hjemmesentral og kun den venstre lampen lyser kan det være at du ikke har signal. Prøv først å trekke ut strømmen og sette den inn igjen. Om fremdeles kun den venstre lampa lyser etter 5 minutter, Ring kundeservice på 35080945 -- eller send en email til bredband@tinnenergi.no, så slipper du å vente på at de er tilgjengelige. Si/skriv at du har FiberTwist med kun lys helt til venstre.

FiberTwist lyser på lampen til venstre og blinker konstant på lampen i midten

Det er normalt at den blinker under oppstart, men om den fortsetter å blinke etter flere minutter er det normalt en av to årsaker. Enten har ikke Tinn Energi ikke fått linket den porten du er koblet i til abonnementet ditt, eller det er skjøtt feil og linja di går til en port som ikke er linket til noe abonnement. Ring kundeservice på 35080945 -- eller send en email til bredband@tinnenergi.no, så slipper du å vente på at de er tilgjengelige. Si/skriv at FiberTwist blinker på lampa i midten.

Alle lamper lyser som de skal, men kan ikke finne trådløst nett - og kablet nett virker heller ikke

Dersom alle lys er slik de skal være (se for din modell av hjemmesentral og WiFi aksesspunkt over), men du ikke kan se det trådløse nettet (om du har Nokia Beacon 2 aksesspunkt heter det "Tinn-" + noen tall og bokstaver om du har CTS hjemmesentral eller "Nokia-" + fire tall og bokstaver om du har FiberTwist hjemmesentral), og får heller ikke forbindelse om du kobler deg til direkte med nettverkskabel inn i hjemmesentralen, er det mulig at du ikke er registrert med noen tjenester hos Tinn Energi og Fiber. Dette skjer dersom du kun har bestilt oppkobling, men ikke abonnement. Det kan være at dette er feilregistrert, så det er verd å ringe kundeservice og sjekke.

Jeg har Nokia Beacon 2 og får kun opp et nett som begynner med Nokia-, selv etter at den har stått på i 15 min

Dersom du har FiberTwist hjemmesentral er dette normalt. Det er noe software-messig som hindrer Tinn sine systemer å oppdatere nettverksnavnet og passordet. Du kan bruke nettverksnavnet som starter på Nokia og det passordet som står under aksesspunktet.
Dersom du har CTS hjemmesentral, ta kontakt med kundeservice, enten på telefon eller email og forklar dette, så kan de sjekke hva som er problemet. Dersom du ønsker å komme på nett med en gang kan du logge deg på dette WiFi nettet med passordet som står under Nokia-aksesspunktet. Vær obs på at dette nettet vil automatisk bli erstattet med det som begynner på Tinn- når alt er i orden, med mindre du bruker Nokia-appen til å endre nettverksnavn og passord før den tid.

TV-dekoder

Når jeg slår på dekoder, kommer den bare til Downloading 0% - og så starter den på nytt, om og om igjen, ad infinitum

Dekoder for fritidskunder (Arris VIP1113) må kobles direkte i hjemmesentral (via en nettverkskabel eller en switch er ok). Dersom dette er tilfellet, ta kontakt med kundeservice, de må sette porten den er koblet i i bridge-mode. Dersom du forlater hytta, la den stå tilkoblet slik at kundeservice kan se hvilken port i hjemmesentralen den er koblet til, eller si det til dem - port 1 er til venstre, port 4 er til høyre. Normalt bruker vi port 4, men det er bare en konvensjon, i prinsippet kan hvilken som helst brukes -- men kun etter at kundeservice har konfigurert den.
OBS: ikke bruk den røde porten i CTS-hjemmesentral.

Får ikke byttet kanal, endret volum, etc. på Arris VIP1113 dekoder selv om fjernkontrollen virket tidligere

Reset dekoderen - her er en oppskrift på hvordan du kan gjøre dette: https://www.youtube.com/watch?v=a9TVAZzuAOo

Kundeservice

Kundeservice har tlf.nr 35080945 og har åpent:
Man-Fre 08:00-18:00
Helg og helligdager 10:00-14:00.

Kommentarer