Gå til hovedinnhold

Hva må jeg passe på når jeg skal grave ned blåserør for fiber

Om du skal grave ned rør selv er det noen ting du må passe på:

stolpenedføring
Hvor kommer fiberen fra?

Dersom du er i et område der alle kabler - inkludert kablene mellom koblingsboksene - legges i bakken kommer den  som regel fra veien, men ikke alltid. Som regel brukes 8, 12 eller 14 mm (utvendig dimensjon) rør til dette. Rørene er generelt oransje.

Dersom det er en kombinasjon av luft og bakkekabler, og spesielt derom den kommer i luft frem til den nærmeste stolpen til diss hus, kommer den enten fra stolpen via stolpenedføring (et som regel ca firkantet rør, galvanisert eller brunt etter som jeg har sett, som henger langs stolpen). I slike tilfeller der man går fra luft til bakke er det vanlig å strekke fiberkabelen som henger i stolpen helt inn til huset. Man må da bruke tykkere rør, f.eks. 16mm eller 20mm.
Om det etableres et (som regel) grønt koblingsskap i bunnen av stolpen og fiberen inn til huset går herfra benyttes som regel tynnere fiberkabler, samme som i områder der det kun går bakkekabler - men dette varierer.

Skal du grave til grensa?

Som regel må du sørge for å grave på egen tomt. Om du er usikker på hvor grensa egentlig går kan du sjekke det her: https://seeiendom.kartverket.no/

Hvor skal fiberen, inne i huset?

JetNet
Dette er viktig for å få gravd ned kabelen til riktig sted, men også slik at du får en fin installasjon utvendig. Noen internet-leverandører har som standard at kabelen fra utsiden går helt inn, og skjøtes bare på utsiden i unntakstilfeller, mens andre gjør det stikk motsatt - de skal i utgangspunktet alltid ha en utvendig skjøteboks, eller "grensesnittsboks", og strekker bare kabelen helt inn dersom røret allerede går inn i huset (f.eks. JetNet der røret henger fast på strømkablelen) eller det er ekstremt upraktisk å plassere en utvendig skjøteboks. Du bør spørre hva som gjelder der du bor, slik at du kan planlegge i forhold til dette.

åpen skjøteboks
Dersom kabelen utenfra strekkes helt inn og skjøtes inne vil man normalt føre røret opp langs grunnmuren og sette et halvrør over det. Herfra strekker vi kabelen til der du vil ha inntaket, f.eks. under kledningen om det er mulig, eller under sakutstikk - og så gjennom veggen, ogt plasserer fiber outlet boksen og routeren (også kalt hjemmesentralen) her. Dersom du allerede har en trekkerør (K-rør, de hvite korrogerte rørene som ligger inne i veggene) utenfra og inn til et sted der du vil ha inntaket kan vi benytte dette. Bare pass på at du vet hvor begge ender av dette røret er, og aller helst ha en ferdig trekkesnor i det.

skjøteboks under veranda
Litt spesiell plassering,
men den er i hvert fall skjult...
Typisk plassering, på baksiden
ved et hjørne.










Dersom kabelen skal skjøtes må det settes opp en utvendig skjøteboks. Denne er som regel en grå boks i dimensjon fra ca 15x20cm og oppover, men noen leverandører har også sorte bokser som alternativ. Der det er mulig fører vi ofte røret helt inn i boksen, da dette gir best beskyttelse, men det er ikke alltid mulig, f.eks. når det brukes tykke rør og boksen ikke har plass til disse. Det er vanlig å sette på et halvrør i stål over røret og helst helt opp til skjøteboksen, men noen montører slurver litt med dette, dessverre. De orange rørene er ikke beregnet på å være fremme i sollys og kan skades dersom de er synlige over lang tid.

gjemt skjøteboks
Under overheng der grunnmur er langt inne.
Kun mulig om det er litt lengde på kabelen
slik at den kan tas av ved skjøting.
Skjøteboksen kan plasseres på grunnmuren dersom det er nok plass der, eller på kledningen. Her er det lov å være kreativ slik at en får et sted som er greit å komme til men samtidig ikke for skjemmende. Jeg har gjemt den under verandaer, under hytter som står på påler, under utstikk der kledning henger et stykke på utsiden av grunnmuren og mange andre plasser. Ved siden av varmepumpe er også et greit valg, da en liten boks drukner i forhold til størrelsen til varmepumpa, og dermed blir nærmest usynlig.

Se også nederst på denne siden for eksempler på utvendig skjøteboks på et sted der leverandøren krever skjøteboks på utsiden. Merk at her ble det installert inne før graving begynte, så røret er ikke tatt inn i boksen ennå: https://www.yesfiber.no/2022/04/fiber-gausta-tinn-energi.html
Noen av de mest eksotiske plasseringene av den utvendige skjøreboksen er ikke praktisk dersom det bruket et tykt rør (>12mm) pga begrenset muliget for bøying, men det er også (i noen tilfeller, kommer an på type kabel) mlig å avslutte røret og så kable fiberen videre et stykke.

Graving


Hvor dypt du graver ned røret på din egen eiendom er egentlig opp til deg - mest fordi det er ditt problem om den blir skadet, for å si det rett ut... Det anbefales å grave den ned minst 10-15cm, hvilket ikke er mer en et godt spadetak. Men om du f.eks. har ustabil grunn der røret kan bli presset opp til overflaten ved kraftig regnvær eller tele, eller ekstreme mengder snø som ryddes med traktor kan det være lurt å grave den ned litt ekstra slik at den ikke blir med under støryddingen. Og om den skal graves ned over et jorde må du selvsagt passe på at den ikke blir tatt av plogen. Tror de fleste snakker om en meter ned i slike ekstreme tilfeller.
Dersom røret skal opp langs grunnmuren må du grave litt dypere rett før muren, slik at det er mulig å få en god bøy på røret som så kommer rett opp, ikke på skrått, flere titalls centimeter ut fra veggen. Dette for at vi skal kunne feste et halvrør i stål over røret slik at det ser fint ut og røret er beskyttet. Om det er noen murrester nederst på grunnmuren eller store steiner, prøv å ta de bort. Uansett gjør vi vårt beste for å få en varig og fin installasjon.

Her kan du se at det er gravd ekstra dypt rett ved veggen slik at halvrøret kan gå ned under bakkenivå. Resten av røret ligger bare 10-15cm under gresset.

Her har kunden gravd ned 12mm rør til grensa, pluss et ekstra rør for senere bruk - ikke dumt! :)

Her er 12mm rør gravd inn veldig fint, men det ender opp et stykke før grunnmuren. For å få en fin montering av halvrør anbefaler vi at du graver røret ned så nærme grunnmuren som mulig, helst helt inntil. For å få til det er det best å grave dypere rett ved grunnmuren slik at det er enkelt å bøye røret nede ved bakken.

Her er en mye brukt skjøteboks. Her vil røret komme opp på venstre side av boksen, der du ser to sett med huller for å feste 12mm røret med strips. Etter vi skjøter her setter vi på et halvrør i stål helt fra bakken opp til skjøteboksen, slik at du ikke ser noe av det orange røret. Dersom du lar det siste stykket av grøfta (rett ved grunnmuren) stå åpen kan vi ta halvrøret ned under bakkenivå. Da blir det perfekt!

Her er grunnmuren høy nok til å montere skjøteboksen på, og grøfta som ble gravd var dyp nok og åpen helt inne ved grunnmuren. Vi kunne derfor dekke hele det orange røret med halvrør helt ned under bakkenivå. Slik liker vi det, da blir det skikkelig!


Kommentarer