Gå til hovedinnhold

Oppgradering til fiber fra Tinn på Gausta

Eltel Networks skal oppgradere det gamle COAX (antennekabel) systemet til Tinn Energi på noen hundre hytter på Gaustablikk, og vi har fått i oppdrag av dem å installere inne i alle hyttene og skjøte på utsiden.

Det blir her lagt opp fiber i bakken til alle hyttene. Det ligger en god del detaljert informasjon om installasjonen inne i skjemaet her, som vi ber alle hytteeiere fylle ut: https://forms.gle/xADQWYqYBpT3hko56

Her kan du se mer informasjon om oppgraderingen fra Tinn Energi og Fiber: https://www.tinnenergifiber.no/coaks-oppdateringer/

Her finner du kontaktinfo til kundeservice: https://www.tinnenergifiber.no/kundeservice/

Kan jeg bruke eksisterende rør istedenfor å grave?

Hente 12mm blåserør for nedgraving

Her ligger trommelen med 12mm blåserør for nedgraving. Dette er på parkeringsplassen ved bommen til Kvitåvatnlia, rett ved hoveveien. På andre side av veien står det søppelcontainere. Om du skal grave selv kan du bare hente rør her.

Her er en artikkel om graving av rør generelt, men mye av dette gjelder ikke dere, da her er det kun nedgravde rør over alt. Helt i bunnen er det noen råd om graving, bl.a. dybde: https://www.yesfiber.no/2022/05/blaaseror-for-fiberinstallasjon-grave-ned-selv.html








Her er noen bilder av hvordan installasjonen av hjemmesentralen ser ut.

Her går fiberkabelen ut på baksiden av hjemmesentralen og ut gjennom yttervegg. Legg merke til at du ikke kan se kabelen på innsiden da den er gjemt bak hjemmesentralen. Dette er den mest vanlige måten å montere denne hjemmesentralen på.

Her var det krypkjeller. Veggen til høyre er yttervegg, men vi ville ikke gå gjennom veggen da den kommer ut rett ved inngangen noe som vil gjøre den veldig synlig. En kan ikke bore gjennom til kjelleren langs ytterveggen da kjellermuren er tykkere enn tømmerveggen. Derfor valgte vi å montere kjemmesentralen på den biten av tømmeret som stikker ut fra det laftede hjørnet og inn i rommet, og her traff jeg rett på innsiden av kjellermuren, og kunne derfra føre fiberkabelen ut. Du ser så vidt den hvite fiberkabelen under hjemmesentralen.

Her går også fiberkabel rett gjennom yttervegg bak hjemmesentralen.


Samme her, kabel gjennom yttervegg, på skrå og rett under verandabordene på utsiden, som heldigvis var høyt nok oppe til at dette var mulig, så her vil kabelen ikke være synlig noe sted.

Her måtte vi være litt kreative. TV var på innervegg uten direkte tilgang til yttervegg (måtte evt. over dører eller andre åpninger), det var ikke tilgang til krypkjeller, og all kledning var av ubehandlet tre, slik at kabelen ville bli veldig synlig. Derfor valgte vi å ikke kable til TV, og heller kjøre trådløst. Hjemmesentralen (og trådløst aksesspunkt - ikke synlig i bildet) ble plassert under en seng, på veggen mot stua. Dette var mulig da det allerede var stikkontakter under senga.


Her er noen eksempler på plassering av utvendig skjøteboks



Her kommer kabelen ut av veggen og rett opp i skjøteboksen. Når det blir gravd vil det komme et rør opp av bakken under på venstre side av boksen og inn i denne. Dette blir dekket med et halvrør av stål. Boksen kunne ikke monteres lenger ned fordi det ikke var plass på grunnmuren.


Her har jeg boret et hull i bunnsvilla og dytter røret gjennom dette når det er gravd ned, og rett opp i boksen. Dette fordi det ville være vanskelig å få det fint om røret gikk over bunnsvilla. Dette er baksiden av hytta og boksen er derfor lite synlig.

Her plasserte vi skjøteboksen på en søyle under verandaen. Dette slik at det ble minst mulig graving og slik at boksen står beskyttet og lite synlig. Det var dessverer ikke mulig å montere den høyere, da planken over bare er dekorativ og ikke sitter skikkelig fast. Når røret er gravd inn vil det gå helt inn i skjøreboksen og vi dekker over med et halvrør av stål, som vil kreve noe kreativ festing...


Som du kan se her ligger kledningen helt jevnt med grunnmuren, og brede planker går helt ned på begge sider av alle vinduer, etc. Dette medfører at det er vanskelig å skjule den hvite fiberkabelen under/langs kledning, og det vil ikke se pent ut. Vi valgte derfor å ta fiberen gjennom veggen så lavt som mulig og rett inn i boksen. Blåserør blir gravd helt inn og vil gå opp i boksen og dekket av et halvrør i stål. Det ble litt mer graving, men resultatet blir mye bedre enn alternativet.

Her er en litt spesiell løsning. Hjemmesentralen ble plassert på toppen av en hylle, der det var stikkontakt, boret ut med pinlig nøyaktighet mellom taket du så vidt kan se og taket på den delen av bygget til venstre som kommer 90 grader på det andre. Den går så ned veggen mellom to kledningsbord, under vannbordet, gjennom hjørnet og inn i skjøteboksen. Dette er på baksiden av hytta, så det er lite synlig, og det det er en parkeringsplass så graveentreprenør må grave derfra, ikke fra fremsiden.
Grunn til at vi ikke bare satte skjøteboksen i hjørnet under vinduet er at det ikke kan graves der pga den støpte sålen.

Kommentarer