Gå til hovedinnhold

Kan jeg bruke et eksisterende rør istedenfor å grave ned blåserøret for fiber?

De fleste Internet-leverandørene vi jobber med (Telenor, Telia, Altibox, Tinn Energi, etc.) har som standard at graving på kundens eiendom er kundens ansvar. Det finnes unntak, men det er som regel på prosjekt-basis. F.eks. noen kommunale prosjekter der kommune og fylkeskommune går inn med midler for utbygging i grisgrendte strøk.

Men stort sett må kunden selv betale for graving på egen eiendom. Og da kommer veldig fort spørsmålet:

Hva med det røret jeg har, kan jeg ikke bruke det?

Det kommer an på... en god del ting faktisk. La oss gå systematisk til verks. Det første vi må finne ut av er:

Spørsmålet er:

Bygges det ut med luft-kabler (i stolpe), nedgravde kabler (i rør), eller en kombinasjon?

Kun nedgravde kabler

Nedgravde kabler er vanlig i nye byggefelt og på steder med "mye vær", f.eks. på høyfjellet, der stolper vil ha en tendens til å ikke forbli stående.
JetNet

Strømkabel av type JetNet er en (som regel) grønn kabel med rør for fiber som henger fast i den, men som kan splittes av. Dersom du har en slik en kan denne som regel benyttes til fiber. Det forutsetter selvfølgelig at begge ender er på passende steder.
Dersom det ikke er JetNet tilgjengelig er det vanlig å grave ned et 8mm eller 12mm (utvendig dimensjon) rør, som regel oransje eller gul farge. Andre dimensjoner kan forekomme. Om du skal gjøre dette selv er det noen ting du må passe på: Blåserør for fiber - grave ned selv

Kan jeg bruke et rør jeg allerede her?

Kanskje. Men det er langt fra sikkert!


Dersom du har et orange rør av typen til høyre, kan det brukes til blåsing av fiber. Disse er tykkveggede og glatte rør.

Dersom røret ikke er ment for blåsing av fiber, er svaret generelt nei dersom vi er i et område med kun nedgravde kabler. Dette er fordi blåseutstyret er beregnet på spesifikke størrelser av rør og fungerer bare med disse eksakte dimensjonene. I tillegg tåler micro-fiberen som brukes til blåsing veldig lite, så den kan heller ikke trekkes med trekkesnor.


Her ser du et utvendig skap der hovedstrømkabel (tykk grønn kabel) med JetNet rør (tynt grønt rør som henger fast på strømkabel) kommer inn, og JetNet røret splittes i den nederste delen av skapet. I tillegg ser du her et orange rør, som er av den typen som er til blåsing av fiber. Om du har begge disse er ofte orange røret lagt inn i teknisk rom eller annet fornuftig sted innvendig. Om du kan finne det igjen inne har du alt du trenger! Om ikke bør du spørre elektrikeren din.

Her er et annet eksempel på grønt JetNet rør inn i utvendig skap, og orange blåserør videre inn til teknisk rom/skap. Her er også alt klart til blåsing, om du kan finne det orange røret inne.

Her kommer det orange røret fra utvendig skap inn. Jeg synes det var en litt merkelig plass, men greit nok. Den kan også komme ut i svakstrømsdel av sikringskapet eller bare gjennom et hull i veggen.


Her kommer JetNet røret helt inn, dvs. ikke via utvendig skap. Her er det også klart for blåsing.

Her kommer JetNet inn, men det er ingen åpenbar måte å få fiberen videre. Her kan vi trekke ut Coax kabalen som går inn i det hvite K-røret og bruke dette, om det ikke er for langt eller Coax'en sitter helt fast. Om dette ikke er aktuelt må vi finne en annen kreativ løsning, som ofte involverer boring.

Her ser du et rødt 25mm rør som egentlig var brukt til Coax. Coax'en ble dratt ut, og det ble dyttet inn et 12mm rør inni 25mm røret, noe som går veldig fint dersom det ikke er noen skarpe bøyer på 25mm røret. I dette tilfellet ble det dyttet inn sikkert over 50m uten problemer. Med det sagt, det er mulig å blåse fiber rett innn i 25mm røret - vel å merke dersom det er tomt - men da dette er veldig lite bøyelig blir det vanskeligere for deg å grave det ned der det skal opp langs grunnmuren, og halvrøret vi skal sette på blir kjempestort i forhold til det vi kan bruke på 12mm røret. Så både visuelt og praktisk er det mindre attraktivt.



Dersom røret du har er ganske stort, f.eks. 32mm eller 50mm, er det en stor sjanse for at du slippe å grave. Det du må gjøre da er å dra eller dytte inn blåserøret for fiber inn i det større røret. Blåsserøret er som regel 8-12mm utvendig diameter. La det være godt med rør i begge ender, så kan fiber blåses inn her.

Dersom det ligger en annen kabel inni røret blir det straks litt vanskeligere, spesielt om det er en tykk strømkabel. Uansett hva du dytter inn i der er det fort at det setter seg fast i en bøy, mellom veggen i røret og kabelen som ligger der. Det er større sjanse for suksess dersom det er en trekkesnor der. En siste utvei er å trekke ut den kabelen som er der sammen med en trekkesnor, for så å trekke den tilbake sammen med blåserøret. Dette vil jeg ikke anbefale om det er hovedstrømskabelen som ligger der...

Med alt det sagt, erfaringsmessig, dersom det ikke går greit med en gang er det ofte mindre arbeid å bare grave ned et nytt rør enn å prøve å bruke noe eksisterende.

Kombinasjon av luftkabler og nedgravde kabler

Mer informasjon om dette kommer senere.

Kommentarer